Πικλς ο Ήρωας του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1966

Πικλς ο Ήρωας του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1966

Το τρόπαιo Jules Rimet ήταν το πρώτο τρόπαιο που δινόταν στους πρωταθλητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πλέον έχει αλλάξει το τρόπαιο καθώς το Jules Rimet δώθηκε μόνιμα στην Βραζιλία μετά την νίκη της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Το συγκεκριμένο τρόπαιο έχει κλαπεί 2 φορές στην ιστορία του και μάλιστα την δεύτερη δεν βρέθηκε ποτέ. Σήμερα θα μιλήσουμε για την πρώτη φορά που κλάπηκε και πως βρέθηκε από τον πραγματικό ήρωα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, έναν σκύλο που άκουγε στο όνομα Πικλς.

Το κύπελλο είχε μεταφερθεί από την Βραζιλία στην Αγγλία μερικoύς μήνες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση του 1966. Αφού εκτέθηκε σε διάφορες τοποθεσίες κατέληξε στην εταιρεία γραμματοσήμων Stanley Gibbons ή οποία πήρε την άδεια να το παρουσιάσει στην έκθεση γραμματοσήμων που πραγματοποιούσε εκείνο τον καιρό. Από εκεί κλάπηκε το μεσημέρι της Κυριακής 20 Μαρτίου. Στις 12 το μεσημέρι καθώς οι φύλακες έκαναν την περιπολέια τους, παρατήρησαν ότι η προθήκη είχε ανοιχτεί με την βια και το τρόπαιο έλειπε. Αμέσως κινητοποιήθηκε η Scotland Yard και ξεκίνησαν έρευνες για την ανεύρεση του τροπαίου.

Την επόμενη μέρα ο Joe Mears, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από έναν άγνωστο άντρα. Ο καλών είπε στον Mears ότι την επόμενη μέρα η ομάδα της Τσέλσι θα παραλάμβανε ένα δέμα. Το δέμα παραδώθηκε στο σπίτι του Mears. Το περιεχόμενο ήταν ένα αφαιρούμενο κομμάτι από το τρόπαιο και ένα σημείωμα για λίτρα της τάξεως των 15.000 λιρών Αγγλίας σε χαρτονομίσματα της μίας και πέντε λιρών αντίστοιχα. O Mears απευθύνθηκε στην Scotland Yard και κανόνισαν να συναντηθούν με τον άγωστο άντρα προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή.

Αντί για πραγματικά χρήματα χρησιμοποίησαν κοινά χαρτιά τα οποία είχαν καλύψει με πραγματικά χαρτονομίσματα από την πάνω και την κάτω πλευρά. Αφού έγινε η συνάντηση και μετά από μια περιπετειώδη καταδίωξη συνελήφθει ο άντρας που παρουσιάστηκε για να παραλάβει τα λύτρα ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Έντουαρτ Μπέτσλι, ένας μικροκλέφτης και πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν απλά ο μεσάζωντας στην όλη διαδικασία και αρνήθηκε ότι ο ίδιος είχε κλέψει το τρόπαιο. Τελικά δικάστηκε για διάρηξη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών. Παρόλα αυτά το τρόπαιο δεν βρέθηκε.

Εδώ είναι που μπαίνει στην ιστορία μας η Πικλς. Στις 27 Μαρτίου ο Ντέιβιντ Κορμπέτ, ο ιδιοκτήτης του Πικλς, είχε βγάλει τον σκύλο του για περίπατο όταν ο Πικλς ξεκίνησε να μυρίζει ένα δέμα που ήταν πεταμένο κάτω από τους θάμνους του σπιτιού του. Εκεί διπλωμένο σε μια παλιά εφημερίδα και δεμένο με ένα σπάγκο βρισκόταν το βαρύτιμο τρόπαιο. ο Ντέιβιντ το αναγνώρισε όταν είδε τα ονόματα των νικητών χαραγμένα στην βάση του. Ακολούθως παρέδωσε το δέμα στην Αστυνομία.

Η Αστυνομία παρέλαβε το δέμα και για λίγο θεώρησε τον Κορμπέτ ως ύποπτο για την κλοπή αλλα είχε ακλωνητο άλλοθι και έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Το τουρνουά διεξήχθει κανονικά με την Αγγλία να κερδίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της και τελευταία ως τώρα. Ο Πικλς έγινε μια μικρή διασημότητα και ο ιδιοκτήτης του πήρε αμοιβή της τάξεως των 6000 λιρών. Τα χρήματα τα χρησιμοποίησε αργότερα για να αγοράσει ένα σπίτι.

Για την ιστορία το 1970 το τρόπαιο δόθηκε μόνιμα στην Βραζιλία για τις 3 σχεδόν συνεχόμενες νίκες της ( 1958, 1962 και 1970). Μέχρι το 1983 φυλασσόταν στα κεντρικά γραφεία της Βραζιλιάνικης Ομοσποδίας Ποδοσφαίρου από όπου και κλάπηκε. Αν και έγιναν πολλές έρευνες γύρω από την κλοπή το τρόπαιο δεν βρέθηκε ποτέ. Μέχρι σήμερα αγνοείτε η τύχη του και αποτελεί ένα από τα συγχρονα μυστήρια του ποδοσφαίρου. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας νέος Πικλς για να σώσει την κατάσταση.

Σχετικά Νέα